Zasebna osnovna šola Josipa Broza Kardelja

A lahko nekdo ustanovi to zasebno šolo, da zaključimo ideološki konflikt?

Preden znorite

Osebno ne maram nobene ideologije. Leve in desne, zgornje in spodnje. Vsako pretirano čaščenje osebe, pojma, družbene ureditve ali prehranske usmeritve se mi v osnovi zdi zgrešeno. Življenje pač ni črno ali belo in vsi desničarji ter levičarji skupaj z veganoslovci v osnovi preveč vneto zagovarjajo neka svoja ekstremna stališča. Ni moj slog.

Cenim učitelje javne šole, v kateri se šola moj otrok. Trudijo se, vsak po svojih najboljših močeh in v omejitvah, ki jih imajo.

Prav tako cenim vse zasebne šole z naprednimi strokovnimi pristopi.

Jasno? Menim, da rabimo vse šole in še več navdihujočih učiteljev, brez delitve in vrednostnih sodb.

Težavica "zasebnih" šol

A vendar, povsem očitno je danes večina zasebnih šol ideološko bližje desni strani. Pretežno katoliških, ter nekaj takšnih, ki jih je težko natančno opredeliti, a po njihovem obisku hitro zaznaš, da nič kaj versko duhovno nevtralnih.

To je tisto, kar seveda moti pripadnike bolj levo usmerjenih strank. Zakaj bi iz javne blagajne namenjali sredstva za desno usmerjene šole?

Strokovnost teh šol, njihova metodološka naprednost in celo prihranek za državno blagajno, ki ga s svojim ustanavljanjem povzročajo, pri tem niso pomembni dejavniki.

(dokaj) Razumljiva politična pogajanja

Pravzaprav je vedenje levega pola povsem razumljivo. Gre za nekakšno politično pogajanje. Če popustijo, bodo desni zdaj nekaj pridobili. Nato bodo želeli še več, dokler ne bodo zahtevali, da država financira še osnovno infrastrukturo teh šol. Na koncu mogoče celo dodatno plačilo zaradi njihove izjemne strokovnosti.

Vse razumljivo, vendar pri tem žal ne gre za strokovna vprašanja, ampak politična. Ne gre za otroke, ampak za boj za javna sredstva med levimi in desnimi.

Kdaj bomo preklopili na strokovna pogajanja?

Zato, če želimo premakniti ta dialog na strokovnost, rabimo pogumno skupino na levi, ki bo ustanovila zasebno osnovno šolo Josipa Broza Kardelja. Neprofitno zasebno šolo - takšno, ki bo ves izkupiček zaradi svoje leve usmerjenosti seveda vlagala nazaj v družbo. Šolo, v kateri bodo predani učitelji delali za točno na cent identično plačo, kakor jo imajo primerljivi zaposleni v državi. Šolo, ki bo vzgajala nove generacije družbeno pripadnih posameznikov po najvišjih strokovnih standardih.

Potem bo verjetno takoj jasno, da se mora šolanje otrok enako pravično financirati v javnih, zasebnih in domačih okoljih. Takrat se bomo mogoče začeli ukvarjati z navdihom izjemnega šolstva.

Razen seveda, če ne bodo desni zgroženi nad levo ideološko šolo?

Image by Gerd Altmann from Pixabay