Sprejemanje drugačnosti z nasmehom

Verjetno največji izziv za vse člane in predsednike Svetov staršev in hišnih svetov.

Saj veste, da vaš sosed gleda druge televizijske programe, vozi drugačen avtomobil, ima drugačne rože na balkonu? Verjetno vas še najbolj povezujejo uspešni športniki, za katere navijate?

Šola: 300 sosedov na istem kraju

Pomembno je, da to razumemo in sprejmemo, še preden začnemo prve debate na sejah Sveta staršev. Saj nekaj vam bodo o tem povedala oblačila, govorica telesa, nakit in uporaba kozmetike ter avtomobili na parkirišču.

Še več boste spoznali med pogovori, 

slišali boste popolne norosti.

Res je, včasih ne boste verjeli svojim ušesom. Mogoče boste prijazno prosili za razlago ali ponovitev izrečenega. Verjetno boste raje tiho, saj si ne boste želeli tega slišati še enkrat.

In ko boste mislili, da je to vse,

boste vi izrekli popolno norost.

Verjetno vam tega ne bo nihče niti povedal. A z nekaj nesreče boste čez nekaj trenutkov postali žrtev verbalnega ali psihološkega nasilja. Poniževalni izrazi, zbadljivke in obsojanje vaših motivov je skoraj neizogibno doživetje, če se na sejah oglasite več kot 3x. Glede na vaš dosežen status, bo intenzivnost doživetja bolj ali manj močna.

Počutili se boste zbegano,

kakor da je z vami nekaj narobe.

Pravzaprav je z vami res nekaj narobe v očeh drugih. Ste namreč drugačni. To ne velja za vse točke dnevnega reda, saj se boste pri številnih dobro ujeli z vašimi sogovorniki. Le občasno, pri nekaterih točkah, boste na nasprotnih svetovih. Ups, na drugačnih svetovih.

Najbolj pametna reakcija? Nasmeh.

Lahko se uprete in začnete verbalno vojno. Ponižujete nazaj, zbadate in obsojate motive sogovornika, ki vas je napadel.

Vendar, če boste dobro premislili, vas je napadel zgolj zato, ker ste nehote iz svojega drugačnega sveta napadli njegov svet. V kolikor se boste takrat uspeli nasmehniti in opravičiti, saj ste to naredili povsem nenamenoma, boste verjetno sprejeli drugačnost. Svojo in njegovo (njihovo).

Nasmehu sledi razmislek in nove rešitve

Sledil bo premor, ki bo omogočal premislek o stališčih in drugačnostih. Mogoče boste odkrili, da nimate vse prav, kakor tisti iz drugega planeta nima vse prav.

Predvsem boste iz vojnega območja prišli kot zmagovalci. Namesto žrtev boste preštevali rešene trenutke življenja v šoli. In na licih vam bo ostal zdrav nasmeh.