Tik pred začetkom

Spreminjali bomo šolstvo. Skupaj.

Projekt 9 se prebuja, razvija. Področja se še dodelujejo, ekipe se začenjajo sestavljati. Pojavljajo se obrisi tega, kar bo preraslo v gibanje in način delovanja.

Zakaj rabimo še en nov koncept, rešitev, projekt v šolstvu polnem takšnih in drugačnih projektov? Zato, ker čutimo in se zavedamo, da je šolstvo v veliki meri zapadlo v apatičen odnos. Vzdih, skomig z rameni in besede, ki jim niti ne verjamemo več v trenutku, ko jih izgovorimo: "Tako pač je.".

Ne rabi biti tako. Lahko je bolje, drugače, uspešneje. Vse, kar rabimo, je uporaba drugih besed, iskanje pomoči pri sodelavcih, starših, strokovnjakih ali celo - učencih. Iz pasivnega sprejemanja stanja moramo preiti v aktivno spreminjanje. Drzniti si poskušati z novimi pedagoškimi koncepti, tehnologijami, zamislimi.

Seveda ne bo enostavno. Spremeniti moramo sebe, nato še množico drugih. Tistih, ki ne verjamejo, da je možno šolanje izvesti drugače. Premakniti bo treba številne, ki si tega niti ne želijo, saj jim obstoječe stanje, točno takšno kot je, odgovarja.

A to nam naj bo izziv. Karkoli manj je le sapica v hladnem zimskem jutru.